Trznfest 2017

Komaj se je zaključil Florijanov sejem, se zabavno majsko dogajanje nadaljuje s Trznfestom, ki je od leta 2000 trzinski kulturni festival, najprej znan pod imenom Trzinska pomlad. Vsako leto z znanimi gosti in brezplačnimi dogodki Trznfest privablja precejšnje število ljudi, tudi iz sosednjih občin. Lansko leto je bil festival prvič tudi mednaroden, saj smo gostili izreden tribute band »Queen real tribute« iz Srbije. Koncert je bil uspešen, saj so originalne pesmi Queenov zelo poznane in priljubljene. Letos pa je festival potegnjen v dva vikenda in dneve vmes.

trznfest_70x100

19. maj – glasba za ples
Na samem začetku, 19. maja bosta ob 20. uri festival začela Trzinec Krech s svojim frendom. Raperja Boby & Krech sta izdala že dva cd-ja, tema komadov pa je zelo raznolika, o politiki, življenju in seveda o motorjih. Že 10 let sodelujeta in v ospredju njune glasbe je zgodba Rajdrji, sestavljena iz treh delov, veselita pa se četrtega. O Bobyju in Krechu si lahko pogledate vidoposnetke na youtube. Pri zadnjem komadu Rajdrji partIII je sodeloval tudi Zlatan Čordič – Zlatko. V primeru dežja bo koncert v Kulturnem domu Trzin.
Ob 21. uri bo nastopila domača 11-članska zasedba Karsmreklasmrekla (»hišni bend KUD-a«), Našli so se med gledališko predstavo in se tako ujeli, da jim bi bilo žal, če bi se zgodba tam zaključila. »Pridite nas pogledat, ker … karsmreklasmrekla!«, pravi glavna vokalistka Mariša Jagodič. Karsmreklasmrekla preigravajo znane ritme Janis Joplin, The Beatlesov, Tine Turner in tudi domačih rock in pop uspešnic.

20. maj – kavbojski ples v vrstah in spevni blues
V soboto, 20. maja se zabava prične ob 20.30 uri po kavbojsko, saj gostimo Colorado Country Line Dance skupino z Obale, ki nam bo pokazala tri atraktivne kavbojske plese. Zunanji simboli tovrstnih plesov in tudi same glasbe so kavbojski klobuk, kavbojski škornji, usnjen pas s šnolo ter kavbojke, sami pa pravijo, da je svet pod klobukom videti drugačen.
Ob 21. uri se glasbena poslastica nadaljuje z odlično slovensko rock-blues skupino Prismojeni profesorji bluesa, ki so v zadnjih dveh letih osvojili Slovensko občinstvo, na turneji po ZDA pa tudi ameriško. Prismojeni profesorji bluesa vozijo blues rock s fluidnostjo in prožnostjo, ki kot reka energije poteka pod močnim in polnim zvokom, v katerem potem lahko v ospredje stopijo radostno distorzirane orglice in kitara hitrih prstov – zagotovo prava glasbena poslastica!
Med koncertom, ob neznani uri, se bo med vsemi dekleti, gospodičnami in damami, ki bodo na koncert prišle s krono, že tretje leto zapored izbiralo spontano miss Trznfesta. Kriteriji izbora so zabavnost, simpatičnost in sposobnost animirati obiskovalce. Glavni ocenjevalci pa boste kar obiskovalci in nastopajoča skupina. Lento miss Trznfesta bosta predali lanskoletni spontani misici Mariša Jagodič in Ksenija Dvoršak. Vsi do sedaj opisani dogodki bodo v športnem parku pri OŠ Trzin, v primeru dežja pa v Kulturnem domu Trzin.
Med novostmi letošnjega festivala pa je ponudba slovenskih pivovarn, obe soboti, 20. in 27. maja bodo, poleg ponudbe hrane in pijače domače Pizzerie in špageterije Olivia, s ponudbo piv lastne proizvodnje prisotne pivovarne Maister Brewery, Mammut in Tektonik, nekaj pa bo tudi rokodelskih stojnic.

21. maj – komedija
Nedelja bo gledališka, Trznfest bo ob 21. uri gostil Domna Valiča z monokomedijo Zapornik št. 3.2.3, v kateri mladi Valič odlično odigra zgodbo Alojzija Šušteršiča, neprilagojenega posameznika, ki za družbo ne mara dosti in ta za njega še manj. Pripoved duhovito pelje čez otroštvo, najstniška leta in rano mladost v kateri je deško dvorišče zamenjal s socialnimi uradi, diskoteke in teenajgersko rajanje pa z zaporom. Nariše življenje posameznika, ki ga naključne nesrečne okoliščine življenjsko zaznamujejo in v njem zasejejo odkrit prezir, do vseh, ki mu stopijo na pot. Tako izoblikuje svojstven čut za pravičnost, ki po potrebi opravičuje sredstva in življenski moto ‘Mene, ne bo noben jebal’ s katerim se prebija in jadra čez vse mogoče in nemogoče avanture. Prireditev bo v primeru lepega vremena v športnem parku, v primeru dežja pa v Kulturnem domu, v tem primeru organizator priporoča rezervacijo sedeža.

23. maja potujemo z jadrnico okoli sveta!
Že čez 2 dni, v torek, 23. maja ob 20. uri na svoj račun pridejo ljubitelji potopisnih predavanj, ki jih v Trzinu ni malo. Nagledali se bodo fotografij in poslušali opis poti jadranja okoli sveta, kot ga je doživel nihče drug kot nekdanji skakalec Miran Tepeš. Predavanje bo v Kulturnem domu Trzin. Med leti 2010 in 2012 je Miran Tepeš z ekipo jadral okoli sveta v smeri proti vzhodu. Pot jih je prvo leto iz Sredozemlja skozi Sueški prekop vodila najprej na Indijski ocean in nato mimo jugovzhodne Azije na Pacifik, naslednje leto pa so jadrali med številnimi tropskimi otoki Mikronezije, Melanezije in Polinezije in jeseni prijadrali do Južne Amerike. V letu 2012 so s Pacifika okoli Južne Amerike odjadrali na Atlantik in se jeseni vrnili domov. Jadrali so na 12 metrski Skokici in na njihovih jadralskih poteh so se ustavljali tudi na otokih in celinah. Na potopisnem predavanju bo Miran Tepeš predstavil dva dela njihove poti po svetu: jadranje od Maldivov do Indonezije ter jadranje iz Čila po Patagoniji, okoli Horna in ob obalah Argentine, Urugvaja in Brazilije proti severu.

27. maj – udaren začetek, udaren konec!
Zadnji dan festivala bo sobota, 27. maj, ko se bo dogajanje začelo odvijati že od 15. ure dalje. Celoten program te sobote bo v športnem parku pri OŠ Trzin, če pa bo vreme bolj kislo, pa se otroške popoldanske prireditve dogajajo v dvorani Marjance Ručigaj, večerne pa v Kulturnem domu Trzin. Sobota, 27.5. ponuja veliko zabave za družine in otroke, večerno dogajanje s koncertom odličnih Koala Voice (bo 21. uri) in stand up komikom Pižamo (ob 20. uri), pa bo namenjeno vsem starostim. Boštjan Gorenc – Pižama je gledališko pot sicer začel v številnih kranjskih projektih in je vidnejši predstavnik impro gibanja, prvak nizanja rim v freestyle rapu in odličen prevajalec. Od decembra 2010 je vodil radijsko stand up oddajo Naval smeha na Valu 202, ki vsak četrti ponedeljek v mesecu potekala v živo, zapisal pa se je tudi med voditelje Viktorjev. Trenutno kroži po Sloveniji s stand-up comedy predstavo 50 odtenkov njive. Njegov humor bo intelektualcu polepšal dan, nasmejal pa bo še tako zahtevnega obiskovalca. KOALA VOICE je štiričlanska, ki je s svojo mešanico rocka, popa, disca, punka ter neustavljivo odrsko prezenco pričela pohod po odrih tako doma kot v tujini. V zadnjih dveh letih so tako koncerte odigrali od Rusije do Liverpoola, pa vse od Nizozemske do Bratislave in Skopja. Britanski časopis DIY pa jih je razglasil za eno izmed petih najboljših odkritij konference Eurosonic leta 2016. Manca, Domen, Tilen in Miha trenutno zaključujejo snemanje drugega studijskega albuma, kjer je za produkcijo skrbel Danton Supple.
Od 15. ure do 18. ure boste lahko preizkušali različne inštrumente na Kreativnem lartkotoriju, kjer učenci s svojim mentorjem raziskujejo širše glasbene zvrsti – JAZZ, POP, ROCK, EDM, ETNO in se učijo osnov komponiranja skladb, njihovega snemanja, igranja v ansamblih raznih zvrsti.
Od 15.30 ure dalje pa bo na Trznfestu tudi Mini Planica – mobilna skakalnica s karakteristikami prave skakalnice. Namenjena je otrokom med 5.in 10. letom. Na njej se je preizkusilo že več kot 15.000 slovenskih otrok. Na Mini Planici se ne tekmuje in meri dolžin. Vsak je zmagovalec, saj se preizkuša lastne meje. Mini Plnaica je stroj za risanje nasmehov. Vsak skok je pospremljen z inštrukcijo.
Ob 16. uri se bodo družinske ali prijateljske dvojice pomerile v teku z ledom na nosilih, torej v tradicionalni Ledeni dirki, kjer jim bodo ovire predstavljali boksarji, jezne gospodinje, celo sam policist! V primeru dežja ta prireditev, ki jo pripravljata KUD in Športno društvo Trzin, na žalost odpade. Ob 17.00 uri je na sporedu Trzinski talent, ker smo že v preteklih letih dokazali, da Trzin premore veliko talentiranih otrok od 5 do 15 let. Otroke, ki bodo razkrili svoje talente v svojih 3 minutnih nastopih, boste nagradili z aplavzom, žirija pa z nagradami! Pridite jih spodbujat! V primeru dežja bo prireditev v dvorani Marjance Ručigaj. Ob 18.30 uri prideta KAPITAN GLISTA IN ENONOGI JACK, na videz strašna in neustrašna, v resnici pa ne preveč bistra in ne preveč pogumna popotna gusarja, ki se potikata tod naokrog. Seveda sta vedno pripravljena na pravo gusarsko zabavo z rumom in prepevanjem. Najrajši se postavljata pred otroki in jih “izzivata”, še posebej manjše od sebe, pri čemer pa ponavadi potegneta kratko. Videli boste »požiranje« meča, balansiranje sablje na glavi, mešanje ruma, žongliranje z noži in strašno žongliranje z »odrezanimi otroškimi glavicami«. Ognjevit konec z baklami in bruhanjem ognja. Tudi predstava bo v primeru dežja v dvorani Marjance Ručigaj.
Ob točno nedoločenem času se bo zgodil skrivnostni dogodek, ki ga pripravljajo organizatorji KUD Franc Kotar Trzin. Kaj točno se bo zgodilo? Bodite pozorni! Za več informacij pobrskajte po internetu, morda boste med izbranimi, ki bodo prvi dobili informacije ter vabilo k sodelovanju. Pridružili pa se boste z lahkoto tudi tako, le če boste v soboto prisotni.
Vabljeni na Trznfest 2017 – ledolomilec med festivali, zabavno bo!
KUD Franc Kotar Trzin

poziv_stojniceTF17” />