So, 23.5.

KUD Zarja Trnovlje-Celje: Krčmarica Mirandolina
Sobota, 24.5.2015 ob 20.00 uri
Kulturni dom Trzin

VID_6723[1]
Režija: Vojko Belšak
Igralska zasedba:
MIRANDOLINA, krčmarica – Cvetka Jovan Jekl
FABRICIO, natakar – Srečko Centrih
KAVALIR PL. RIPPAFRATTA, aristokrat – Tomaž Krajnc
GROF PL. ALBAFIORITA, bogat aristokrat – Krešimir Vrebac
MARKIZ PL. FORLINPOPOLI, reven aristokrat – Živko Beškovnik
DEJANIRA, igralka – Ana Zupanc
ORTENZIJA, igralka – Danica Lipičnik

Predstavo Krčmarica Mirandolina avtorja Carla Goldonija pozna povprečen gledalec predvsem kot komedijo. Kar v resnici tudi je. Vendar pa se kljub salvam smeha, ki po navadi spremljajo predstavo in živahnih ter dinamičnih vlogah, redki zavejo eksistencialne stiske v katero so pahnjeni liki. Osnovno gonilo igre je zelo kruto in banalno – denar. Socialni deficit se preliva tudi na druga področja in posledično določa tudi ljubezenske odnose, ki so zato bolj podobni strateški pogodbi in ne posledici zaljubljenosti dveh oseb. Krčmarica Mirandolina kljub »svoji starosti«, saj je postavljena v čas okoli leta 1740, neverjetno preseneča s svojo aktualnostjo. Njena prodornost ni zgolj v humorju, ki ga v predstavi ne manjka, ampak v tem, kako s pomočjo le-tega kaže ogledalo nam samim danes in tukaj. Pohlep, prevare, laži, kraja in razprodaja vrednot po dolgem in počez so vzporednice, ki sovpadajo s trenutnim stanjem v naši družbi.
Mirandolina je navidez prepuščena plavanju v morju polnem morskih psov. Gospodo, ki jo predstavljajo Grof, Markiz in Kavalir, lahko zlahka primerjamo z današnjim kapitalizmom, ki neusmiljeno zahteva vedno nove žrtve, ki so po pravilu večinoma nedolžne. Zato se Mirandolina ne bori le za svoj vsakdanji kruh, ampak tudi za osnovno človeško dostojanstvo.
Njene želje niso gradovi v oblakih, ampak le to, da si lahko s svojim delom prisluži za dostojno življenje. Kaj vse je za to potrebno in kaj mora narediti, da se iz plena spremeni v lovca, pa si lahko ogledate v predstavi Krčmarica Mirandolina v izvedbi KUD Zarja Trnovlje. Seveda ne gre brez srečnega konca. Zabava zagotovljena!