Katalena

Načrt ni na voljo

Datum / Čas
Date(s) - 27/08/2022
21:00 - 22:00

Lokacija
parkirišče za KD Trzin

Kategorije


Skupina Katalena se ukvarja z ljudsko glasbeno zapuščino slovenskega prostora, ki jo prireja in izvaja na sebi lasten način. Temeljna predpostavka delovanja zasedbe je vera v brezčasnost ljudske glasbe, ki je po mnenju članov še vedno del mladega človeka, in to ne kot mrtev ostanek, ampak kot vitalno izročilo. Cilj Katalene je oživiti to vitalno izročilo, mu vdihniti nove energije, potegniti ga iz zaprašene narodove podzavesti in ga obelodaniti na čim bolj sproščen in neobremenjen način.
V dvajsetih letih svojega delovanja je skupina izdala devet albumov: (Z)godbe (ZKP RTV
Slovenija), Babje leto, Kmečka ohcet in Cvik cvak! (Dallas records) ter Noč čarovnic, Enci benci Katalenci, Človek ni zver, Kekec in Kužne pesmi (Založba Pivec). Albumi so bili praktično brez izjeme deležni izjemno pozitivnih odzivov javnosti in kritike, podobno pa velja tudi za koncertno aktivnost, ki je bila v vsem tem času zelo intenzivna. Poleg praktično vseh pomembnejših festivalskih, koncertnih in klubskih odrov v domovini je Katalena redno nastopala tudi v tujini, koncertna pot jo je tako zanesla v ZDA, Francijo, Nemčijo, Izrael, Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Švico, Češko, Bolgarijo in Avstrijo.
Katalena je septembra 2018 na povabilo koreografa Edwarda Cluga prispevala glasbo za baletno predstavo Kekec, katere premiera je bila v SNG Opera in Balet Maribor, 7. decembra 2019 pa Katalena med predstavo izvajala glasbo v živo (Kekec s Kataleno v živo).

Katalena je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v
državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po večjem delu Evrope.
Skupina, ki v originalni postavi nastopa že 21 let, se ne ustavlja, saj je lani izšel njihov deveti album “Kužne pesmi”. Katalena navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še vedno živa v mlajših generacijah dandanes – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.

Katalena so:
Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gombač: klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara,
pozavna, spremljevalni vokali
Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj: bobni, tolkala
Jelena Ždrale, k.g.: violina, viola, spremljevalni vokali

Njihovi kontakti:
www.katalena.net
Facebook: KatalenaSlovenianBand
Instagram: Katalena