miha mazzini

dr. Miha Mazzini: Osebno

Nalagam zemljevid ....

Datum / Čas
Date(s) - 31/08/2023
20:30 - 21:30

Lokacija
Kulturni dom Trzin

Kategorije


Letos bo literarni večer, 31. avgusta ob 21. uri v Kulturnem domu Trzin, gost bo dr. Miha Mazzini, ki bo predstavil svojo novo knjigo Osebno. Pogovor bo vodil Tone Peršak. 

Letošnji gost kulturnega večera bo dr. Miha Mazzini, slovenski pisatelj, avtor 19 leposlovnih knjig, 10 priročnikov, scenarist, režiser in računalniški strokovnjak ter dobitnik številnih mednarodnih nagrad. V pogovoru s Tonetom Peršakom nam bo predstavil novo knjigo Osebno (2022), ki je že pred izidom zbudila veliko medijske in javne pozornosti. Knjiga je bila takoj tudi razprodana in pričakovanja pred branjem so bila velika.

V knjigi Osebno se prvoosebni pripovedovalec spomladi leta 2020 znajde v čustveni luknji – partnerka ga je zapustila šestkrat zapored. Mučijo ga more, nesmiselni prizori, ki ga pričnejo spreletavati tudi čez dan in so nedvomno povezani z njegovim otroštvom. Prijatelji odkimavajo nad njegovim stanjem in vsakdo ima svoj predlog za čudežno rešitev: od hoje po žerjavici prek desetdnevnega klečanja pri budistih in šamanskih ritualov do hoje po Jakobovi poti. Pripovedovalec s prezirom skeptika vse odklanja, a ko zaradi covida zaprejo družbo in obtiči doma, uvidi, da mora nekaj storiti, drugače se mu bo zmešalo. Predloge zapiše na list in jih sklene izvesti čisto vse. Loti se jih kar po vrsti. Z mnogimi zadregami se odpravi na potovanje znotraj pandemičnih časov, hkrati pa potuje tudi v svoje lastno otroštvo, da bi prišel do vira čudnih spominov in meditira o odnosih, da bi prišel do dna skrivnosti srca.

Takoj razberemo, da to ni ena tistih modernih knjig, ki ti bo lagala, da zmoreš vse sam, da si lahko zaželiš karkoli in vesolje ti bo izpolnilo sanje. Prav tako te ne bo slepila, kako je dovolj, da se le spomniš travm iz otroštva in življenje postane tropska plaža. Ne bo ti priporočala čudežnih receptov, od hoje po Caminu in žerjavici, pa rituala ajavaske, odkrivanja prejšnjih življenj, šamanizma, feng shuija do desetdnevnega klečanja pri budistih – četudi je Miha vse to med pisanjem te knjige poskusil in opisal. To je knjiga o odnosih. O razumevanju, poslušanju in pogovarjanju. Knjiga o bližini in o tem, kako jo ustvarjamo. Kako se zbližujemo in oddaljujemo, kako smo ujeti v nevidni ples in se sploh ne zavedamo, da smo mnogokrat le lutke na nitih naših prednikov in okolja.

Odlomek iz knjige

“Mislim, da mi nikoli ni odpustila dneva, ko sem zbral pogum, stopil prednjo in ji povedal, da bom prekinil to verigo nesreče, ki se podaja iz generacije v generacijo. Da bodo moji otroci imeli drugačno otroštvo, da ne bom živel zlepljen v sovraštvu in odvisnosti in da ne bom njen suženj. Star sem bil dvanajst let.“